2007-01-23

Children's books: A Nazi-Indian?!


No, this papier-mâché Indian is probably only greeting us. Come join Tim, Tom and Pia and let's go over to grandma's for some papier-mâché making. What better to do on a rainy day? I believe it's a Polish book (Swedish edition) and it's printed in 1969. It has lots of colourful and fun stuff typical of it's time. You can find some scans of it here.

6 comments:

R. said...

He-he... Liten anekdote: jeg pleier noen ganger å hilse med armen løftet cirka slik når jeg treffer venner i forbifarten. Ettersom jeg har bodd en del i Berlin, har dette blitt kommentert ofte nok. Hilsenen er jo forbudt. Har tenkt på det etter jeg er blitt oppmerksom på denne hilsenen (at den er ganske lik nazi-hilsenen), men den har altså ingenting med nazistenes hilsen å gjøre. Er trygt plantet på venstresiden politisk forresten.

Jeg synes faktisk dette er morsomt (selv om tyske intelektuelle og venstreradikale som jeg har truffet på ikke synes det). Kulturell kontekst avgjør vel som alltid en gests betydning slik som denne polske indianerens (???)...

Har forresten prøvd å finne første skiven til Merit Hemmingson, men den er som regel jævlig dyr. Må det være slik?!

Løfter armen og hilser fra Bergen ;)

P-E Fronning said...

Tack ska du ha för den anekdoten, Roar. Jo, kontexten bestämmer en del (även om den hälsningen närmast har en universell betydelse) men jag antar att du icke "står i giv akt" iförd stövlar då du hälsar på det viset i Berlin. Om man inte är ute efter att provocera bör man nog vara försiktig ;) Jag hade först post-titeln "A German Indian?!" men tänkte att de lidit tillräckligt.

Angående Merit: Ja, får det verkligen vara så! Hoppas du finner den till et rimligt pris till slut. Vad kostar den?

En liten slapp hilsen, á la rikskanslern (dock utan några som helst sympatier för densamme), från Stockholm.

R. said...

Jeg kunne nok ikke gjort noen militær karriere (er militærnekter). Hilsenen er bare en slapp og trett arm opp - likheten er ikke tilsiktet. Dvs den må da mer være en parodi enn noe annet. Aldri fått en kommentar i Norge, men på politikk er tyskere noen ivrige jævler ;)

Hemmingson-skiven koster normalt fra ca $30 og oppover - med $10-$15 porto i tilleg. Med ekstra moms og tollavgift ($20-$25) blir det en dyr fornøyelse. Ville ellers likt om det kunne vært et second-hand marked for vinyl i Norge, men det ser dårlig ut - så det blir som det alltid blir: skiver fra kontinentet og USA. Virker som dere i Sverige har et bedre grep på brukt vinyl. Så kanskje vi skulle få gamleunionen opp på beina igjen...

Roar :)

P-E Fronning said...

Jag antar att Militärnekter motsvaras av det svenska värnpliktsvägrare. Har ni vad vi kallar värnplikt? Alltså den som kallas må vara med. Vis du nekter kan du gå i fängelse. (Det är knappt vi har det systemet längre men på pappret ja.)

Om jag hade haft den skivan hade du fått den men jag har den tyvärr bara på kassett (och numera i digital form).

Vad sägs om att vi delar på oljan och vinylskivorna 50/50? Låter det som en fair deal? (Med olja kan vi göra fler vinylskivor!)

R. said...

Du vet, oljepengene ser man ikke mye til i Norge; de blir investert i et såkalt oljefond i utlandet. Merkelig land i grunnen...

Vet heller ikke om dere har likt vernepliktsystem som i Norge. I utgangspunktet har alle norske menn verneplikt og må inn i militæret. Men hvis man er pasifist, kan man bli sivilarbeider. En militærnekter er enten sivilarbeider (jobber sivilt et år) eller totalnekter (nekter også sivil jobb) og må i teorien i fengsel.

Angående Hemmingsonskiven, jeg har ikke gitt den opp ennå. Den dukker nok opp et sted en gang ;)

P-E Fronning said...

Jo, jag har förstått att penagrna investeras i fonder för att säkra pensionerna och landets ekonomi i framtiden. Det är klart att det är synd att inte mer kan investeras i landet idag. Jag är ingen ekonom men man är väl rädd för inflasion och sk överhettning av ekonomin. Men det är trevligt att de kan investeras i Svenska företag ;) Men om hälften av oljepengarna sätts i svenska pensionsfonder så lovar jag att vi kan tömma Sverige på vinylskivor och skeppa över dom västerut ;)

Värnpliktssystemet är nog i princip detsamma här men vi tycker inte vi har råd att lära upp så många värnpliktiga idag så de flesta blir inte kallade (tror jag). Ungefär samma sak gäller med civilvärnplikt och fängelsestraff för de som totalvägrar. Men eftersom så få behövs för försvaret idag så kanske man kan lösa det ändå. Jag vet faktiskt inte hur man gör.

Det är klar att du ska få din Meritskiva tillslut :)